Złoty eliksir życia – olej arganowy

Olej Arganowy – zwany „eliksirem młodości” – znany jest głównie ze swych własności kosmetycznych. Jednak Marokańczykom, służy on od wieków przede wszystkim do celów medycznych i kulinarnych. Posiada bowiem cały szereg właściwości prozdrowotnych, począwszy od zapobiegania nowotworom, a skończywszy na usprawnianiu pracy komórek nerwowych i prewencji chorób Parkinsona i Alzheimera.

argania spinosa z owocamiOlej arganowy wytwarzany jest z owoców drzew arganii żelaznej, które rosną w ekologicznie czystym środowisku Maroka na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Drzewo to jest endemitem, czyli unikalnym gatunkiem występującym tylko w wybranym regionie. Nigdzie, poza Marokiem, nie udało się wyhodować drzewa arganowego zdolnego do owocowania.  Żyje i owocuje średnio 150-200 lat, a spotykane są nawet 400 letnie okazy.

DŁUGOTRWAŁY PROCES POWSTAWANIA OLEJU

reczna produkcja olejuDo wyprodukowania 1 litra oleju arganowego – metodą tradycyjną – potrzeba ok. 35 kg owoców. Każdy orzech musi być otwarty, aby można było wyjąć ziarna. Jądra nasienne, po łagodnym przypiekaniu w celu uzyskania charakterystycznego orzechowego smaku i zapachu, są mielone. Produkcja jednego litra oleju, metodą mechanicznego tłoczenia na zimno zajmuje, w zależności od jakości jąder nasiennych ok. 15 godz. Szacuje się, że rocznie zbieranych ok. 350 tyś. ton owoców z których produkuje się ok. 11 milionów litrów oleju. Dla porównania, oleju z oliwek produkuje się rocznie ok. 2,4 miliardów litrów.

Ofertę certyfikowanego Oleju Arganowego – prosto z MAROKA znajdziesz >>> TUTAJ

SKŁAD CHEMICZNY OLEJU ARGANOWEGO

– olej arganowy jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ogółem 80%) i zawiera ok. 46% kwasu oleinowego i 34% kwasu linolowego. Kwas linolowy jest podstawowym kwasem, który nie może być syntetyzowany przez nasz organizm – powinno się więc go dodatkowo uzupełniać w diecie,
– w oleju występuje 2 razy więcej witaminy E (antyutleniacz neutralizujący wolne rodniki), niż w w oliwie z oliwek.

– olej zawiera tirukallol łagodzący objawy alergii,
– ze względu na zawartość beta-amyriny, olej arganowy posiada własności przeciwzapalne i chroniące skórę,
– olej zawiera również butyrospermol pielęgnujący skórę  przed i po opalaniu,
– olej zawiera ok. 100 substancji czynnych, w tym pięć grup związków anty-kancerogennych:
—-> karoteny (300 mg/100 g)
—-> polifenole (5,6 mg/100 g) o działaniu antyoksydacyjnym i przeciw-wolnorodnikowym

—-> sterole (160 mg/100 g), w tym spinasterol, schotenol, stygmasterol – regenerujące naskórek
—-> tokoferole (62 mg/100 g)
—-> alkohole triterpenowe (150 mg/100 g),
– węglowodory w oleju arganowym są reprezentowane przez skwalen – ok. (313 mg/100 g) co jest porównywalne z zawartością tego związku w oleju oliwkowym, podczas gdy w innych olejach nie jest wyższa niż połowa tej zawartości.

olej w kunsztownej butelceWzrasta zainteresowanie olejem arganowym nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale również lecznicze i kosmetyczne. Pomimo że niewiele jest dostępnych badań farmakologicznych, potwierdzających zakres wskazań medycyny ludowej, to o jego korzystnym wpływie na organizm człowieka możemy wnioskować bezpośrednio ze składu. Profesor chemii na Uniwersytecie Mohameda V w Rabacie – Zoubida Charrouf, na początku lat 90 ub. stulecia, przeprowadziła badania chemiczne składu oleju arganowego. Wyniki potwierdziły prawdziwość tradycyjnego przekazu ludowego o jego wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i odżywczych.

Olej arganowy zawiera przewagę mononienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowy) podobnie jak oliwkowy, który uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów spożywczych.

Biorąc pod uwagę obecne w oleju kwasy tłuszczowe, można się spodziewać zmniejszania czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, stanów zapalnych i chorób nowotworowych. Chociaż niezmydlające się składniki oleju stanowią zaledwie 1% (ksantofile, tokoferole, sterole, skwalen, alkohole triterpenowe i związki polifenolowe), biorą one udział nie tylko w utrzymywaniu stabilności oleju, ale odpowiadają też za wartości lecznicze i kosmetyczne.

Obecność witaminy E w formie γ-tokoferolu, dominującego w oleju arganowym, może odpowiadać za aktywność chemoprewencyjną. Ponadto γ-tokoferol, a także jego metabolit (γ-CEHE), lecz nie α-tokoferol i jego metabolity, hamują aktywność COX-2; γ-tokoferol jest też skuteczniejszym czynnikiem przeciwko wolnym rodnikom zawierającym azot. Również γ-tokoferol skuteczniej od α-tokoferolu zapobiega proliferacji komórek nowotworowych. Poza tym witamina E wpływa na układ immunologiczny. Skwalen, którego zawartość w oleju arganowym jest równie wysoka jak w oleju oliwkowym, zapobiega nowotworom skóry i zwiększa usuwanie ksenobiotyków. Ksantofile obecne w oleju mogą stanowić ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym. Sterole w oleju arganowym należą do δ-7 steroli, rzadko spotykanych w olejach roślinnych, z których α-spinesterol wykazuje aktywność przeciwnowotworową, a szotenol również cytotoksyczną.

Innymi wtórnymi metabolitami drzewa arganowego są saponiny, ale obecne są one w owocach i w wytłokach po oddzieleniu oleju. Również i one wykazują efekt cytotoksyczny i chemoprewencyjny. Dotychczasowe badania farmakologiczne potwierdziły słuszność przypisywania olejowi właściwości leczniczych, głównie jednak profilaktycznych w chorobach cywilizacyjnych.

Olej arganowy narzędziem w walce z cukrzycą 

Diabetes patient measuring glucose level blood testPrzeprowadzono kilka różnych badań w niezależnych ośrodkach na świecie, które wskazują jednoznacznie, że spożywanie oleju arganowego obniża poziom glukozy.
Naukowcy wykazali w wielu niezależnych badaniach, dobroczynny wpływ spożywania oleju arganowego na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi u ludzi.

Wiadomo że w przebiegu cukrzycy typu 1, retencja sodu i wody w organizmie wywołana uszkodzeniem nerek często skutkuje rozwojem nadciśnienia tętniczego. W przebiegu cukrzycy typu 2 insulinooporność (oporność tkanek na działanie insuliny), wzrost stężenia insuliny we krwi, zatrzymanie sodu i wody również często skutkują utrudnionym przepływem krwi przez naczynia tętnicze i w konsekwencji rozwojem nadciśnienia tętniczego. Jednocześnie zmniejsza się sprawność mechanizmów usuwających związki lipidowe z krwi, co powoduje, że u tych osób stwierdza się także podwyższone stężenia cholesterolu oraz zaburzenia krzepnięcia krwi.

Współistnienie cukrzycy i otyłości, nadciśnienia oraz miażdżycy są objawem zespołu X, czyli zespołu metabolicznego. Olej arganowy, dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym i antyproliferacyjnym, jest cennym naturalnym „narzędziem”, stosowanym w celach prewencyjnych przewlekłych schorzeń cywilizacyjnych, jak: cukrzyca, nadciśnienie i nadmiar cholesterolu.

W Kanadzie naukowcy wykazali, że spożywanie oleju arganowego poprawia parametry metabolizmu i nieprawidłowości ścieżki sygnałowej insuliny wywołane podawaniem diety wysokotłuszczowej i wysokosacharozowej.

W Maroku naukowcy dowiedli, że spożywanie oleju arganowego wywołuje znaczną redukcję glikemii – poziomu glukozy we krwi. Olej arganowy znacząco zmniejsza także jelitową absorpcję glukozy.

Olej arganowy stosowany w chemoprewencji

symbol raka_SOlej arganowy działa przeciwnowotworowo !
Właściwość ta związana jest z silną, udowodnioną naukowo aktywnością:
– antyoksydacyjną (przeciwutleniajacą),
– antyproliferacyjną (hamującą namnażanie się komórek nowotworowych),
– cytotoksyczną (toksyczną wobec komórek nowotworowych) zawartych w oleju arganowym metabolitów wtórnych: tokoferoli, polifenoli i steroli.

Badania naukowe dowiodły aktywności cytotoksycznej na komórki raka prostaty, skóry i piersi. Działanie cytotoksyczne i przeciwkancerogenne (hamujące proces nowotworowy) przypisuje się głównie zawartym w oleju arganowym sterolom: szotenolowi i spinasterolowi oraz γ-tokoferolowi (odmianie witaminy E) i skwalenowi.

Dodatkowo udowodniono udział ksantofili (zeaksantyny i β – kryptoksantyny) w prewencji nowotworów nikotynozależnych – wywołanych paleniem papierosów.

Olej arganowy w terapii schorzeń sercowo – naczyniowych

układ krwionośny człowiekaOlej arganowy normalizuje ciśnienie krwi – redukuje skurczowe ciśnienie krwi. Powinien być stosowany w kardioprewencji – w celu obniżenia ryzyka zawału

Poprawia funkcjonowanie i odpowiedź endotelium – śródbłonka naczyń, który wydziela czynniki:
– zapobiegające krzepnięciu krwi,
– utrzymujące napięcie mięśni gładkich ściany naczyń krwionośnych,
– regulujące ciśnienie krwi i szybkość jej przepływu,
– czynniki stymulujące adhezję krwinek białych i ich przechodzenie z łożyska naczyniowego do tkanek.

Olej arganowy obniża poziom cholesterolu i zapobiega rozwojowi miażdżycy

Clogged ArteryOlej arganowy obniża poziom cholesterolu w osoczu. Molekularna struktura fitosteroli roślinnych jest bardzo podobna do ludzkiego cholesterolu, dlatego współzawodniczą one z endogennym cholesterolem, zmniejszając jego wchłanianie w jelicie cienkim.

Olej arganowy zapobiega rozwojowi miażdżycy – zapobiega aterogenezie ( procesowi tworzenia blaszki miażdżycowej w naczyniach wieńcowych, który prowadzi do choroby niedokrwiennej serca). Olej arganowy obniża poziom triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL (złego cholesterolu), a zwiększa poziom frakcji HDL (dobrego cholesterolu). Właściwość tą naukowcy przypisują polinienasyconym kwasom tłuszczowym.

Olej dodatkowo wykazuje działanie antyagregacyjne – przeciwzakrzepowe (zapobiegające gromadzeniu się płytek krwi w naczyniach).

Olej arganowy podnosi odporność organizmu

stopOlej arganowy wzmacnia funkcje obronne organizmu, ponieważ wpływa na produkcję komórek odpornościowych w szpiku kostnym.
Dodatkowo zwiększa ilość limfocytów T produkujących przeciwciała.

Działa również immunomodulacyjnie:
indukuje fagocytozę (aktywność komórek żernych) wobec mikroorganizmów, dzięki czemu oczyszcza organizm z patogenów. Łagodzi reakcje zapalne i alergiczne w organizmie.

Właściwości przeciwzapalne oleju arganowego warunkuje również obecność γ-tokoferolu – jednej z odmian witaminy E, która wzmacnia układ immunologiczny. Gamma tokoferol hamuje cyklooksygenazę drugą – enzym katalizujący syntezę związków pro zapalnych, czyli rozprzestrzenianie się stanu zapalnego. 

W oleju arganowym występują także alkohole triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym (β-amyryna i tirukallol).

Olej arganowy działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie

bakterieOlej arganowy zwalcza zakażenia grzybicze oraz bakteryjne. Działanie to związane jest z obecnością flawonoidów: kwercetyny i mirycetyny oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są substratami do syntezy prostaglandyn typu E, oraz kwasu 15-hydroksyeikozatrienowego.
Związki te mają właściwości przeciwzapalne i immunoregulujące. Kwas gamma – linolenowy zatrzymuje tworzenie i uwalnianie niektórych mediatorów stanów zapalnych: interleukiny 1b i oraz TNF-α.

Olej arganowy posiada także naturalne związki fenolowe, takie jak kwas: ferulowy, syryngowy, kawowy, p-hydroksybenzoesowy. Stymulują one odpowiedź immunologiczną (wzmacniają odporność organizmu) oraz posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne.

Związki te występują naturalnie w roślinach, chroniąc przez atakami grzybów, bakterii i wirusów.

Olej arganowy lekiem na „całe zło”

olej arganowy i orzechySurowiec wytłaczany z nasion drzew arganowych zawiera w obfitej frakcji zmydlającej się, prawie wyłącznie triglicerydy – estry wyższych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu jest to substancja zaliczana do olejów tłustych, a nie olejków. Zamieszczenie nazwy „olejek arganowy”, a nie „olej arganowy”, jest wyraźną przesłanką stanowiącą, że nie jest to olej właściwej jakości.

Korzyści medyczne, jakie niesie ze sobą spożywanie i stosowanie oleju arganowego są wyraźnie dostrzegalne i mają charakter wielokierunkowy.

Olej arganowy spożywany systematycznie:

– łagodzi schorzenia reumatyczne – ochrania strukturę tkanki łącznej oraz łagodzi bóle stawów,
– zwalcza malarię – wykazuje aktywność przeciw szczepom Plasmodium falciparum,
– działa choleretycznie – jako środek żółciopędny leczy zaburzenia wydzielania żółci,
– ochrania komórki wątroby- jest skutecznym lekiem przeciw zaburzeniom wątrobowym – działa hepatoochronnie,
– działa przeciwbólowo – od wieków stosowany jest w medycynie ludowej jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny,
– oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii,
– obniża poziom hormonu stresu – kortyzolu, dlatego polecany jest osobom narażonym na przewlekły stres,
– zmniejsza zapadalność na choroby degeneracyjne tkanek układu nerwowego, takie jak choroba Alzheimera oraz Parkinsona.

Ile kosztuje zdrowie ?

Sekretem zdrowia Berberów – ludności zamieszkującej tereny, na których rosną drzewa arganowe, jest olej arganowy. Populacja Berberów spożywa codziennie olej arganowy, dzięki czemu nie zapada na wiele chorób, na które cierpią europejczycy – takich jak: nowotwory, schorzenia metaboliczne (cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie) czy infekcje.

Berberowie każdego dnia przyjmują kilka mililitrów oleju arganowego. Spożywają go już od najmłodszych lat – maczając w nim chleb otrzymują pożywny, zdrowy posiłek.

7 mililitrów oleju arganowego, to wystarczająca codzienna porcja oleju, zapewniająca zdrowie. Koszt to tylko 1,5 zł. Skuteczność oleju arganowego potwierdza fakt, że jest od wieków stosowany w medycynie ludowej Berberów.

La palmeraie de Tinghir -S - Maroko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *