Czy suplementacja krzemem jest konieczna ?

„Żaden organizm nie może istnieć bez krzemu” – prof. Władimir Wiernadski

Krzem - skałaKrzem, obok tlenu, jest najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem w otaczającym nas środowisku. Stanowi około jedną trzecią masy skorupy ziemskiej. Różne odmiany krzemionki wchodzą w skład większości skał tworzących zewnętrzna powłokę naszego globu.
Do niedawna krzem był pierwiastkiem uważanym za cząsteczkę bez istotnego wpływu na życie i zdrowie człowieka. Rozległe badania prowadzone w ostatnich latach, w różnych ośrodkach uniwersyteckich wykazały, że krzem ma ważne znaczenie życiowe dla wszystkich organizmów. Stwierdzono nawet, że: „żadna materia żywa, żaden organizm nie może egzystować bez związków krzemu”, a jego zawartość w organizmie człowieka jest niemal dwukrotnie wyższa niż żelaza.

Krzem jest „pierwiastkiem życia”, ma duże znaczenie dla zachowania zdrowia i odporności organizmu, a jego odpowiedni poziom stanowi naturalny klucz do naszego zdrowia …  Krzem znajduje się  m.in. w komórkach: krwi, kości, ścięgien, mięśni, skóry, wątroby, śledziony, trzustki, serca, naczyń krwionośnych. Jest częścią składową wszystkich żywych komórek, a wraz z wiekiem poziom tego pierwiastka spada.

układ sercowo naczyniowyWpływ krzemu na kości i stawy:

  • bierze udział w syntezie włókien kolagenowych,
  • zwiększa wytrzymałość i elastyczność ścięgien,
  • chroni przed osteoporozą i zwyrodnieniem stawów zapewniając im elastyczność,
  • poprawia kondycję tkanki łącznej, oraz wytrzymałość tkanki kostnej i chrzęstnej,
  • przyspiesza zrost kości,

Wpływ krzemu na układ sercowo – naczyniowy:

  • wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa ich elastyczność,
  • poprawia szczelność naczyń krwionośnych,
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz zwapnienia żył i tętnic

Właściwości detoksykacyjne krzemu:

  • usuwa toksyczne substancje z komórek organizmu (*),
  • jest antagonistą kadmu, ołowiu, rtęci, chromu, potasu i fluoru – zmniejsza ich poziom w organizmie,
  • ogranicza przyswajalność glinu(**) – jednego z najbardziej neurotoksycznych metali, podejrzewanego o przyczynę powstawania choroby Alzheimera,
  • wzmacnia system immunologiczny

(*) Jeden z mechanizmów oddziaływania krzemu na ludzki organizm polega na tym, że dzięki swym chemicznym właściwościom tworzy elektrycznie naładowane układy koloidalne, umożliwiające niwelowanie z organizmu toksyn (jest używany jako substancja odtruwająca), oraz oczyszczanie organizmu z mikroorganizmów chorobotwórczych dla człowieka – w tym grzybów, bakterii, wirusów, pasożytów

żywność w folii ALU(**) Niedobór krzemu przy częstym kontakcie z glinem => aluminium (folie do żywności, opakowania, tacki na grilla), może być jednym z czynników warunkujących rozwój choroby Alzheimera

Główne przyczyny niedoboru krzemu:

  • występuje w przyrodzie w postaci wielkocząsteczkowych, nieorganicznych, nierozpuszczalnych w wodzie i trudno przyswajalnych krzemionek,
  • oczyszczanie wody w procesach filtracyjnych i jej fluorowanie
  • alkalizacja ziem uprawnych solami wapnia uniemożliwia kumulację krzemu w owocach, warzywach i zbożach,
  • stosowanie technologii rafinacji i oczyszczania żywności z łupin i błonnika pozbawia je krzemu,
  • obecność w organizmie pasożytów: wirusów, bakterii, grzybów, robaków – które zubożają nasze zapasy krzemu, gdyż same potrzebują go do życia i rozmnażania się,
  • nadmierne spożycie antagonistów krzemu – magnezu, potasu, chromu, witamin B2, B5 i B6, tłuszczy nasyconych i kwasów tłuszczowych trans – wpływa hamująco na wchłanianie się krzemu.

zrównoważona dietaŹródłem krzemu może być prawidłowo zbilansowana dieta w której znajdą się pełnowartościowe komponenty zdrowej żywności: ciemne pieczywo, produkty zbożowe z pełnego przemiału, kasze, otręby, płatki oraz wiele gatunków warzyw i owoców (szparagi, pietruszka, kalafior, szpinak, chrzan, ogórki, seler, buraki, wszystkie odmiany sałaty, pestki słonecznika, marchew, groszek, rzodkiewka, ziemniaki, kukurydza, pieczarki, cebula, soja, jabłka, suszone śliwki), herbatki ze skrzypu polnego, pokrzywy, rdest ptasi, podbiał.

Także większe spożywanie kwasu tłuszczowego omega-3 oraz omega-6 wpływa na zwiększenie zawartości krzemu w organizmie.

Ustalono, że zapotrzebowanie na krzem wynosi około 20 mg na dobę. Niestety, przetworzona żywność dostarcza zaledwie około 3 mg, przez co znaczący procent społeczeństwa cierpi z powodu niedoboru tego pierwiastka. Ocenia się, że 90% populacji cierpi na niedobór krzemu.

Silor+BW obecnych czasach masz również szansę na nowoczesną suplementację preparatem SILOR+B – zawierającym Krzem oraz Bor. Jest to synergiczny duet, w którym wzajemna obecność cząstek boru i krzemu wzmaga ich przyswajalność, a innowacyjna technologia monojonowa wykorzystana do wytworzenia tego preparatu, gwarantuje w ponad 70% przyswajalność obu minerałów:
> dzięki innowacyjnej technologii rozdrobnienia substancji aktywnych (składniki aktywne występują w postaci monojonów 0,3 nm), przyswajalność suplementu wynosi ok. 70%,
> zaawansowana technologia pozwalająca na łączenie cząstek pierwiastków – monojonów w pary jonowe, obojętne elektrostatycznie i mały rozmiar cząstki, gwarantuje dobrą przenikalność przez błony komórkowe oraz rozpuszczalność we krwi,
> dobra rozpuszczalność w wodzie preparatu,
> bardzo dobra wchłanialność w całym przewodzie pokarmowym,
> płynna forma produktu zapewnia brak substancji zbrylających, wypełniających i absorbujących,
> suplement nie zawiera substancji słodzących, zapachowych, smakowych i barwiących

Dowiedz się więcej na temat tego Suplementu diety tutaj >>> SILOR+B Suplement Diety

Dowiedz się więcej na naszym Blogu na temat innowacyjnej techniki monojonowej: Monojony dla Twojego zdrowia i piękna

 Nie zapomnij także o herbatce ze skrzypu polnego !

skrzyp polny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *