Rady dla pijących …

Jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych i starzenia się populacji ludzkiej jest odwodnienie tzn. przewlekły niedobór CZYSTEJ WODY w organizmie.

para przy strumieniu„Woda – symbol chaosu, zmienności, niestałości, przeobrażania, odradzania ciała i ducha, zmartwychwstania, płodności, potęgi, oczyszczenia, chrztu, mądrości, prawdy, dobra i zła, cnoty, łaski, zapomnienia, kosmicznego umysłu, magii, kobiecości …
Woda w wielu wierzeniach to materia pierwotna, podstawa wszechrzeczy, początek przyrody i wszystkiego, co żyje.”

 

Niech teraz  TA WODA będzie w NAS – dla Naszej Długowieczności …

Życie na ziemi jest całkowicie zależne od wody. Znaczny odsetek organizmów żywych (zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych) żyje w wodzie, a organizmy wszystkich żywych stworzeń w znacznym stopniu składają się z wody. Szacuje się, że około 70 do 90 % składu wszelkiej materii organicznej na ziemi to woda. Reakcje chemiczne podtrzymujące funkcje życiowe roślin i zwierząt zachodzą w środowisku wodnym, w którym woda bardzo często jest istotnym reagentem lub wręcz ich produktem.

Bez wątpienia woda jest źródłem życia.
H2O – ta kombinacja dwóch atomów wodoru i jednego tlenu jest jedną z najbardziej fascynujących substancji i wciąż kryje w sobie wiele tajemnic …

Spośród wchodzących w skład naszego organizmu substancji nieorganicznych, największe znaczenie ma woda. Z wiekiem jej zawartość w organizmie maleje. U płodu stanowi początkowo ok. 95%, organizm noworodka zawiera 75-80% wody, rocznego dziecka – 65%, dorosłego mężczyzny – około 60%, a dorosłej kobiety – około 54%, u ludzi starszych odpowiednio 54%-46%. Zawartość wody jest różna w poszczególnych narządach i tkankach. Najmniej wody znajduje się w szkliwie zębów – ok. 1%, ale w soczewce oka jest jej prawie 99%. U człowieka dorosłego mięśnie zawierają 74-80% wody, płuca około 80%, wątroba około 68%, a kości około 25%. Większą zawartością wody charakteryzują się ciecze i wydzieliny ustrojowe: żółć – 86%, chłonka 98%, sok żołądkowy 97%, pot do 99,5%
Woda rozmieszczona jest w organizmie w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych. Będąc doskonałym rozpuszczalnikiem stanowi ona środowisko dla wszystkich procesów życiowych, jakie przebiegają w organizmie; jest także substratem (w procesach trawiennych) lub produktem końcowym wielu reakcji biochemicznych.

Główne funkcje wody w organizmie człowieka:
– transportuje ważne witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz składniki odżywcze (takie jak białko, minerały, witaminy z      grupy B i C), które są potrzebne komórkom do prawidłowego funkcjonowania.
– zwilża oczy, usta, błonę śluzową nosa, wspomaga prawidłowe działanie narządów wewnętrznych
– pomaga regulować ciepłotę ciała poprzez pocenie
– chroni organy ciała działając jak amortyzator, minimalizując szkody wywołane przez nacisk na te organy, tworzy elastyczny płaszcz ochronny dookoła ważnych narządów
– zapewnia optymalne nawilżenie powierzchni stawowych zapobiegając ich ścieraniu.
– przepłukuje organizm usuwając substancje toksyczne i produkty przemiany materii
– utrzymuje w równowadze elektrolity (składniki mineralne, takie jak potas, sód i chlor), które pomagają regulować temperaturę ciała i kontrolować ciśnienie krwi.

Jaki jest bilans wodny organizmu w skali jednej doby ?
dziewczyna pije czystą wodęIndywidualne zapotrzebowanie na wodę może różnić się dość znacznie w zależności od: wieku, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia i wilgotności powietrza. Warto wiedzieć, że około 0,5 litra wody wydalamy w wyniku pocenia się w normalnych warunkach. Kiedy uprawiamy sporty lub w przypadku upałów utrata wody może się wielokrotnie zwiększyć. Z moczem pozbywamy się dziennie ok. 1,5 litra, ze stolcem ok. 150 ml (w przypadku biegunki ilość ta znacząco rośnie często prowadząc do odwodnienia). W wydychanym powietrzu zawiera się kolejne 350 ml wody. W sumie wydalamy więc około 2,5 litra. Aby wyrównać bilans powinniśmy wypijać przynajmniej tyle samo wody. Maksymalna jej ilość nie powinna jednak przekraczać możliwości wydalniczych nerek. Przyjmuje się, że osoba dorosła potrzebuje na dobę na każdy 1 kg masy ciała około 0,03 l wody.
Niestety większość ludzi pije wodę w niewystarczających ilościach.

Niedobór lub nadmiar wody:
Dla zachowania homeostazy organizmu ważne jest utrzymanie odpowiednich wielkości przestrzeni wodnych oraz ciśnienia osmotycznego w tych przestrzeniach. Główną rolę w utrzymaniu objętości osocza odgrywa jon sodowy, a objętości komórek jon potasowy. W utrzymywaniu równowagi pomiędzy wodą wewnątrzkomórkową i zewnątrzkomórkowa biorą udział wszystkie elektrolity. Wpływając na ciśnienie osmotyczne powodują one przejście wody przez błony komórkowe do przestrzeni o wyższej osmolarności. Chociaż na ciśnienie osmotyczne oddziałują także inne składniki (białka, glukoza, mocznik) decydującą rolę w jego utrzymaniu ma stężenie sodu i potasu.
Jeśli pijemy za mało, w pierwszej kolejności dochodzi właśnie do zmniejszenia objętości osocza, wzrostu stężenia w nim sodu i wzrostu osmolarności. Jeśli nie dostarczymy organizmowi płynu, woda przemieszcza się z wnętrza komórek do przestrzeni międzykomórkowej w celu wyrównania stężeń. Następstwem tego jest niebezpieczne dla zdrowia odwodnienie wewnątrzkomórkowe, którego początkowymi objawami są pragnienie, zmniejszone wydzielanie śliny i wysychanie jamy ustnej. W dalszej kolejności pojawiają się rozdrażnienie, bezsenność, zaczerwienienie i suchość skory, utrata apetytu, osłabienie sił fizycznych oraz zaburzenia koordynacji ruchów.

Organizm człowieka stara się zatrzymać część wody zmniejszając wydzielanie moczu co powoduje zatrzymanie wydalania produktów przemiany materii (mocznik, kreatynina i inne), co w konsekwencji powoduje zatrucie organizmu. W dłuższym czasie zbyt mała diureza może doprowadzić do kamicy nerkowej na skutek przepływu przez nerki zbyt zagęszczonego moczu. Organizm próbuje podtrzymać bilans płynów także poprzez ograniczenie ilości wydalanego potu, co przy wysokiej temperaturze otoczenia może być przyczyną niebezpiecznego przegrzania organizmu.

Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki:
– już 1% niedobór wody w organizmie wywołuje uczucie pragnienia
– niedobór 5% zwiększa temperaturę
– niedobór 10% powoduje puchnięcie języka, niewydolność nerek i skurcze mięśni, a także zaburzenia ruchowe
– niedobór około 20% powoduje ustanie funkcji życiowych

Zbyt duża zawartość wody w organizmie jest także niekorzystna. Jeśli nadmiernej podaży płynów nie towarzyszy odpowiednie wydalanie wody, wówczas dochodzi do zwiększenia objętości i obniżenia osmolarności osocza, a woda przechodzi do wnętrza komórki. Skutkiem tego jest obrzęk, uszkodzenie komórek, zmniejszenie ciśnienia krwi i obniżenie wskaźnika hematokrytowego krwi. Obrzęk komórek mózgu objawia się ogólnym osłabieniem, nudnościami, wymiotami, brakiem apetytu, drgawkami, a w ciężkich przypadkach śpiączką.

young woman on dietWłaściwe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi stosownej ilości pokarmów stałych, oraz na wypijaniu należytej ilości płynów. Dorosły człowiek przyjmuje w ciągu doby ok. 1-1,5 litra wody w postaci płynów, dodatkowy 1 litr pochodzi z przyjmowanych pokarmów stałych. Oprócz wody dostarczonej w postaci napojów i innych produktów spożywczych, w ustroju powstaje także znaczna jej ilość w wyniku procesów przemiany materii.
Wodę poleca się osobom będącym na dietach redukcyjnych. Po pierwsze jest ona bezkalorycznym i całkowicie bezpiecznym wypełniaczem żołądka, jej picie pomaga przezwyciężyć uczucie ssania „głodowego” – które jest dokuczliwe, szczególnie w początkowej fazie terapii odchudzającej. Po drugie woda potrzebna jest do trawienia, aby pokarm z należytą prędkością przesuwał się
w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. Odpowiednio nawadniając nasz organizm, przyspieszamy tym samym naszą przemianę materii.

Nie mając więc wątpliwości, że warto zadbać o jakość wody którą spożywamy, mamy szansę na poprawę zdrowia i uniknięcie zażywania wielu szkodliwych preparatów farmakologicznych.  Współcześnie w związku z zanieczyszczeniem środowiska jesteśmy skazani na picie wody skażonej chemikaliami, bakteriami, metalami ciężkimi. Coraz mniej jest miejsc na świecie, gdzie woda jest nieskażona i występuje w swojej czystej postaci.

Tysiące ton pyłów i związków chemicznych, które zalegają na powierzchni wszystkich miast i osiedli, tysiące ton opon samochodowych startych na naszych drogach, tysiące ton pestycydów wylewanych i wysypywanych na wszystkie pola, lasy i łąki – wszystko to zmywane jest przez deszcze i topniejące śniegi i trafia do rzek.
Wszystkie skażone chemicznie wody ze śmietnisk (odcieki) również płyną do rzek.

Czy teraz rozumiesz, że współczesne rzeki są największym śmietniskiem związków chemicznych rozpuszczonych w wodzie? Aż 97% z nich nie można wyczuć żadnym z naszych zmysłów, są bowiem niewidoczne, bez smaku i bez zapachu.
Na pytanie dlaczego społeczeństwo tak rzadko kojarzy swoje choroby z jakością spożywanej wody, są dwie odpowiedzi:
– bo rozpuszczonej w wodzie chemii nie widać i nie da się jej wyczuć smakiem oraz zapachem,
– bo skutki spożywania z wodą pitną niebezpiecznych związków chemicznych pojawiają się dopiero po wielu latach, nierzadko w przyszłych pokoleniach.

śmietnik na plażyCzy chciałbyś pić wodę ze studni wywierconej na środku śmietniska ? Nie ?
A przecież pijesz taką i to każdego dnia !

Tymczasem większość specjalistów z dziedziny nauk o środowisku jest przekonana o tym, że 85% nowotworów u człowieka jest spowodowanych stałym stykaniem się z substancjami zawartymi w wodzie i w powietrzu. Uważa się również, że w przypadku substancji rakotwórczych każde ich stężenie, nawet minimalne, jest szkodliwe.

Przewlekły niedobór CZYSTEJ wody w organizmie

Jeśli komórki są stale odwodnione, słabną. Ponieważ nie pijemy wystarczających ilości CZYSTEJ wody, nasze komórki starzeją się bardzo szybko i łatwo zapadamy na wyniszczające nasz organizm choroby.
W zasadzie proces starzenia się jest nieprzerwaną intoksykacją naszych organizmów, wywołaną kwaśnymi produktami przemiany materii i związanym z tym uogólnionym stanem uszkodzeń i niedoborów.
Z punktu widzenia procesów biochemicznych organizmu, proces starzenia to nic innego jak zużycie składników mineralnych w celu neutralizacji kwaśnych produktów.

Tym bardziej powinniśmy zwracać uwagę na podstawę naszego żywienia, jaką z pewnością jest woda. Warto zadbać o jej jakość, a wtedy mamy szansę na poprawę zdrowia  i uniknięcie zażywania wielu szkodliwych preparatów farmakologicznych. Należy korzystać z metod naturalnych mających swój początek wiele tysięcy lat temu – do których między innymi należy leczenie wodą.

Punakha Dzong, BhutanNa szczęście istnieją jeszcze regiony, gdzie ludzie żyją w zdrowiu ponad 100 lat i można do nich dotrzeć w celach badawczych. Do takich populacji zalicza się ludność w Królestwie Hunzów w Północnym Pakistanie: zobacz więcej  na ten temat  >>> TUTAJ 

Naukowcy z całego świata poszukiwali odpowiedzi na pytanie, co powoduje tak długie życie tych ludzi, biorąc pod uwagę wszystkie aspekty środowiska, w tym żywieniowe itp.

Sekretem długowieczności okazała się woda jaką pili – woda zawierająca aktywny wodór !

Uczeni zadawali sobie także pytania czym się wyróżniają wody źródeł uzdrawiających: Lourdes, Tlacote, Nadana czy Nordeau.
W 1998 r. badania naukowców Japońskich (prof. Shirahata z Kyushu University) wykazały związek między wodą elektrolizowaną, a wodami ogólnie uznawanymi za uzdrawiające.

Wspólnym mianownikiem dla tych wszystkich wód jest potencjał „Redox”, będący miarą występującego w nich aktywnego wodoru – który ma zdolność redukcji wolnych rodników, a więc jest silnym antyutleniaczem (antyoxydantem).

Co więc może być skutecznym antyoksydantem ?
Wszystko wskazuje na to, że jest nim Wodór – Dlaczego ?
Ponieważ neutralizuje najgroźniejsze dla ludzkiego organizmu rodniki hydroksylowe.

A researcher writing formulas and atom chart on glassW przeciwieństwie do innych znanych antyoksydantów wodór nie powoduje działań ubocznych i nie obciąża organizmu. Łatwo przenika struktury biologiczne i gromadzi się dokładnie tam, gdzie jest najbardziej potrzebny, to znaczy w warstwie lipidowej błon komórkowych. Ponadto, w porównaniu do pozostałych antyoksydantów, nie wymaga wydatku energetycznego zarówno przy wchłanianiu do ustroju, przy transporcie wewnątrz, oraz usuwaniu. Na wszystkie te procesy, w przypadku pozostałych roślinnych i innych antyoksydantów, ustój musi wydatkować energię, a w wypadku choroby jest to wydatek znaczący dla zdrowia i samopoczucia.

W jaki sposób możemy wprowadzić wodór do naszego organizmu ?

W postaci WODY odtlenionej, bogatej w aktywny wodór ( proste – prawda ?) – lecz niestety takową można znaleźć aktualnie w niewielu miejscach na świecie.
Lecz UWAGA:
LDJest u nas, w Polsce, dostępna woda „Red-OX” z Lądka Zdrój pochodząca z rozlewni wody „Snieżniczanka” której historia sięga roku 1991.Woda ta jest aktualnie przygotowywana i rozlewana do szklanych butelek. Posiada Certyfikat Państwowego Instytutu Geologicznego, Powiatowej Stacji SANEPID, oraz obszerną analizę fizykochemiczną Wydziału Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska AGH w Krakowie.

Wytwarzana jest m. innymi pod nazwą firmową: woda „Red-OX”

Woda „Red-OX” jest pierwszą wodą w Polsce, która posiada cztery właściwości wody „doskonałej”:
jest idealnie czysta – pozbawiona przypadkowych minerałów oraz innych szkodliwych związków chemicznych i biologicznych.
Gwarancję absolutnej czystości „Wody Red-OX” daje zastosowanie filtrów molekularnych. Metoda ta pozwala usunąć substancje toksyczne oraz rakotwórcze.

jest zrównoważona (przegotowana) – wg tradycyjnej medycyny chińskiej woda idealna nie powinna ani wyziębiać, ani rozgrzewać.
Przegotowanie wody zmienia jej charakter z wyziębiającej na obojętną, czyli zrównoważoną. Dzięki temu oddziaływanie Wody „Red-OX” na ludzki organizm jest optymalne.

jest zredukowana – tak jak wody z najlepszych uzdrawiających źródeł, powinna mieć jak najniższy potencjał Redoks, czyli być mocno nasycona elektronami.
Wzbogacenie wody wodorem obniża potencjał Redoks. Taka woda unieszkodliwia wolne rodniki i przywraca naturalną równowagę Redoks w organizmie.
Potencjał Wody „Red-OX” jest wyjątkowo niski i wynosi minimum minus 300 miliwoltów.

jest właściwie ustrukturyzowana – powinna zachowywać naturalną strukturę cząsteczek wody (klastrów). Struktura ta jest zwykle niszczona lub uszkadzana w trakcie produkcji zwykłych wód butelkowanych. Można temu zapobiec, poddając wodę procesowi strukturyzacji z zastosowaniem, na przykład, Technologii Grandera tuż przed zabutelkowaniem. Ustrukturyzowana w taki sposób Woda „Red-OX” ma większą biodostępność – jest bardziej aktywna chemicznie, a jej naturalne oddziaływanie jest wzmocnione.

Wszystkie te właściwości sprawiają, że Woda „Red-OX” jest doskonałym środkiem służącym do skutecznego sterowania równowagą Redox w naszych organizmach.

woda redoxW dzisiejszych czasach z powodu powszechnego stosowania chloru do uzdatniania wody pitnej – który jest silnym oksydantem, organizm przeciętnego człowieka ma przeważnie nadmiernie podwyższony parametr Redox we wszystkich płynach ustrojowych. Woda „Red-OX” skutecznie obniża ten parametr, gdy stosowana jest sukcesywnie. Zastępuje ona i to z naddatkiem, wyprawy do naturalnych źródeł uzdrawiających – których na świecie jest niewiele. Wystarczy pojechać do Lądka Zdroju lub zamówić dostawę tej wody prosto do domu.

Woda „Red-OX” z Lądka Zdroju przywraca równowagę redoks – to znaczy pomaga zwalczać stres oksydacyjny, unieszkodliwia wolne rodniki, ma wysoką biodostępność. Ta ważna właściwość wody – jej potencjał oksydacyjno-redukcyjny – po raz pierwszy została świadomie i celowo uwzględniona w butelkowanej wodzie „Red-OX” z Lądka Zdroju. Jak już wiemy aby zrównoważyć nasilone dziś procesy oksydacji, musimy dostarczać organizmowi substancji wysyconych elektronami – antyoksydantów – o niskim potencjale redoks – takich, jak na przykład wodór z wody „Red-OX”.

Klastry, czyli „pamięć wody”

Ta ważna właściwość wody – uporządkowanie jej struktury cząsteczkowej – uwzględniona została pierwszy raz, w butelkowanej wodzie „Red-OX”.

Woda jest jedną z najbardziej zagadkowych substancji w przyrodzie. Zachowuje się inaczej niż pozostałe substancje chemiczne. Powoli odkrywamy, dlaczego cząsteczka wody jest dipolem (posiada zarazem ujemny i dodatni potencjał elektryczny), dlaczego lód nie tonie w wodzie, dlaczego woda osiąga największą gęstość w temp. +4 stopni Celsjusza, dlaczego przy tworzeniu kryształków lodu następuje samoczynne oczyszczanie się wody (np. z soli) oraz dlaczego woda z niektórych źródeł ma właściwości uzdrawiające. Wiele z tych zagadek wyjaśnia teoria klastrów. Woda w przyrodzie występuje najczęściej w postaci lodu, czyli w formie krystalicznej. Podczas ogrzewania powyżej 0 stopni C struktura kryształów zostaje zniszczona, ale… tylko w 15%. Oznacza to, że ciekła woda zachowuje częściowo krystaliczną strukturę lodu. Jej cząsteczki nieustannie łączą się ze sobą w pseudokryształy, które powstają i rozpadają się w niezwykle krótkim czasie (ok. 0,00000000001 s). Ta struktura jest nośnikiem ważnych informacji elektromagnetycznych
– można powiedzieć, że ustrukturyzowana woda „pamięta” określony porządek !
Woda poddana strukturyzacji jest łatwiej przyswajalna przez organizm i bardziej aktywna chemicznie – a przez to zdrowsza.

Woda według medycyny chińskiej

Ta ważna właściwość wody – równowaga Yin i Yang – po raz pierwszy została uwzględniona w butelkowanej „wodzie Red-OX”.
Tradycyjna medycyna chińska od ponad 2000 lat bada człowieka i zgłębia sekrety natury. Praktyka lecznicza opiera się na prowadzonych przez wieki obserwacjach i doświadczeniach oraz teorii głoszącej istnienie dwóch przeciwstawnych, uzupełniających się sił: Yin i Yang. Choroba powoduje zakłócenie tej naturalnej równowagi między ciemnym, zimnym, żeńskim pierwiastkiem Yin – a gorącym i jasnym, męskim pierwiastkiem Yang.
Różne substancje jak: leki, potrawy, napoje posiadają właściwości rozgrzewające (Yang) lub oziębiające (Yin). Pomagają one w przywróceniu tej równowagi.
Woda w naturze ma właściwości wyziębiające, wskazana jest wyłącznie przy przegrzaniu ustroju. Na co dzień potrzebna jest nam głównie woda obojętna. Woda surowa, wypływająca z ziemi – Yin – podczas procesu gotowania zostaje zrównoważona energią ognia – Yang – przez to staje się idealnym medium, wzmacniającym pozytywne działanie leków i diety.

Na temat podejścia medycyny chińskiej do żywności – dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia – dowiedz się więcej >>> TUTAJ

Czym woda „Red-OX” różni się od przeciętnych wód butelkowanych dostępnych w sklepach ?
– jest filtrowana molekularnie, czyli pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń oraz „przypadkowych” minerałów
– jest neutralna dla organizmu – przegotowana (energetycznie zrównoważona), woda „Red-OX” nie wyziębia organizmu, jak inne wody, ma charakter obojętny
– jest bardzo zdrowa, ponieważ dzięki zawartości dodatkowego wodoru ma wyjątkowo niski potencjał redoks, sięgający minimum minus 300 miliwoltów (podczas gdy przeciętne wody butelkowane mają redoks dodatni, około plus 200 miliwoltów), wzbogacona wodorem woda „Red-OX” neutralizuje wolne rodniki tlenowe
– jest łatwo przyswajalna – tuż przed butelkowaniem Woda „Red-OX” zostaje poddana procesowi strukturyzacji Technologią Grandera, co zwiększa wydatnie jej biodostępność
i korzystne działanie na organizm
– jest pakowana wyłącznie w szklane, nieprzenikliwe dla wodoru butelki z metalowymi kapslami, które w pełni zapobiegają ucieczce cennego bio-składnika.

Zalecenia Producenta:

Najlepiej wypijać od jednej do czterech butelek dziennie, lub według zalecenia lekarza,
W przypadku wystąpienia objawów nasilonego stresu oksydacyjnego (bóle kończyn i głowy, dreszcze, gorączka itp.) zaleca się wypijanie nawet więcej wody dziennie,
Po wypiciu butelki „Wody Red-OX” należy zadbać, aby wodór nie wydostał się z żołądka.
W tym celu, zaraz po spożyciu wody, najlepiej położyć się na kilka minut.

Dlaczego niektórzy jej nie piją, przecież to takie proste …
Ten pozornie drobny błąd może skutkować utratą zdrowia !

leśna rzeka

Jedna odpowiedź do “Rady dla pijących …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *