Czy wiesz jaki wapń przyswajasz ?

W bioenergetyce istnieje teoria, że każdy produkt żywnościowy zawiera w sobie informację o warunkach swojego powstania i zmianach, którym podlegał. Mądrzy jogowie, aby nie dopuścić do powszechnej konsumpcji mięsa i mleka, uczynili krowę świętą.

Jednym z najważniejszych pierwiastków, odgrywających w naszym organizmie bardzo ważną rolę życiową, jest WAPŃ. Jest on niezbędny w budowie kości i zębów, a jednocześnie będąc składnikiem enzymów reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie, oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki elektrolitowej.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń, to około:

  • dzieci:  [1 do 5] lat:  800 – 900 mg , [6 do 8] lat: 1000 – 1200 mg
  • dorośli: 800 – 1000 mg
  • kobiety w ciąży:  1000 – 1100 mg
  • kobiety karmiące: 1500 mg
  • sportowcy: 1800 – 2200 mg
  • pracujący fizycznie: 1800 – 2600 mg
  • osoby powyżej 50-tego roku życia: 1200 – 1500 mg

warzywniakNasz organizm powinien czerpać wapń z produktów żywnościowych, jednakże po wprowadzeniu sztucznego nawożenia i w wyniku intensyfikacji produkcji, ziemia została znacząco wyjałowiona.  Świadczą o tym opublikowane wyniki badań prowadzonych od roku 1955 – które tu prezentujemy:
Ubytki wartości odżywczych w produktach spożywczych od 1955 roku (*):

  • brokuły: wapń (-63%), żelazo (-34%)
  • ziemniaki: wapń (-28%), żelazo (-58%)
  • szpinak: wapń (-7%), potas (-9%)
  • kukurydza: wapń (-34%), potas (-4%), magnez (-23%)
  • banany: wapń (-24%), żelazo (-42%)

(*) Dane TIENS według niezależnych badań instytutów naukowych z USA, Kanady i Wielkiej Brytanii

Dodatkowo tylko  20-30% wapnia zawartego w żywności może być przyswojone przez organizm, ponieważ występuje on w związkach chemicznych, a spożywane masowo napoje gazowane, kawa i węglowodany znacząco zmniejszają jego przyswajanie. Zwiększone zapotrzebowanie na wapń występuje u dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu, u kobiet w ciąży i karmiących, w okresie menopauzy, przy złamaniach oraz u osób starszych.
Najpopularniejszym źródłem wapnia – zgodnie z przekazami wpajanymi nam od pokoleń, oraz masowymi reklamami – jest mleko. Z mlekiem mamy kontakt od momentu urodzenia i do szczęśliwców można zaliczyć tych, których matka karmiła własnym mlekiem, ponieważ:

matka karmiącaKarmienie piersią jest dla niemowlęcia bez wątpienia najlepsze, szczególnie wtedy, gdy matka odżywia się prawidłowo. Zawartość składników odżywczych mleka matki jest optymalna dla potrzeb niemowlęcia. Jednym z jego istotnych elementów składowych, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9, konieczne do rozwoju intelektualnego. W pokarmie kobiecym znajdują się duże ilości laktozy (cukru mlecznego), który dociera do jelita grubego, tworząc odpowiednie, korzystne środowisko dla pałeczek kwasu mlekowego. Odpowiadają one nie tylko za dobrze funkcjonujące jelita, ale stan zdrowia całego organizmu niemowlaka.
Podstawową różnicą między mlekiem kobiecym, a krowim jest duża zawartość białka – tzw. kazeiny w mleku krowim, które dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc substancję przypominającą twaróg. 

Większość kazeiny w procesie trawienia wydalana jest na zewnątrz w sposób naturalny, ale część osiada na ścianach jelita tworząc tzw. kamienie kałowe. Są one konsystencji gumy, wiążąc się ze ścianą jelita grubego wiązaniami cholesterolowymi. Praktycznie zespalają się ze ścianą jelita, a z biegiem czasu tworzą jego odlew. Światło jelita grubego jest coraz mniejsze i w związku z tym starsi ludzie często oddają stolec o przekroju ołówka. W skład kamieni kałowych wchodzą również resztki nie strawionego innego pokarmu, oraz pasożyty. Kazeina jako surowiec przemysłowy, służy do produkcji kleju organicznego, oraz używa się jej do wytwarzania wypełniaczy do twardych plastików. Mechaniczny ucisk tych kamieni na ścianę jelita grubego doprowadza do zastoju żylnego w tzw. krążeniu zwrotnym. Mówiąc obrazowo, pęczniejące krwią naczynia żylne tworzą hemoroidy. Przekrwienie żylne wątroby, oraz wszystkich innych narządów wewnętrznych w obrębie brzucha, przyczynia się do dysfunkcji tych narządów. 

jelita człowiekaBiorąc pod uwagę ogólną populację ludzi – jedynie 20% ma szybką przemianę materii, a pozostałe 80 % wolną. Organizmy tych, którzy mają szybki metabolizm wytwarzają dostateczną ilość enzymów do strawienia mleka krowiego, pozostali odczuwają dyskomfort fizyczny związany z jego trawieniem.
Dodatkowo w obrębie samego kamienia kałowego zachodzi proces fermentacji. Uwalniające się toksyny zatruwają cały organizm i mają wybitne powinowactwo do ośrodkowego układu nerwowego. Objawiać się to może stanami depresyjnymi, uczuciem stałego zmęczenia, niechęcią do podejmowania jakichkolwiek twórczych czynności. Złogi kazeiny mogą stanowić lepiszcze dla kamieni nerkowych, „wyściełają” naczynia krwionośne, odkładają się w tkankach miękkich okołostawowych powodując ich deformację oraz silne dolegliwości bólowe.
Wiemy też, że flora bakteryjna jelita grubego bierze udział w tworzeniu witamin, głównie grupy B, a samo jelito – we wchłanianiu zwrotnym wody w czasie formowania stolca.

Nasuwa się więc wniosek, że z powodu kazeiny cierpimy na duże niedobory kompleksu witamin B, a nasz organizm jest nasączony toksynami wchłaniającymi się wraz z wodą

Nie podważamy faktu, że mleko nie pasteryzowane – czyli tzw. ,,prosto od krowy” – zawiera dużo dobrego wapnia. Jest go jednak więcej w orzechach, kapuście, marchwi, burakach. Ciekawe jest to, że w tych warzywach wapń jest w prawidłowej proporcji z innymi minerałami i dzięki temu występuje w formie łatwiej przyswajalnej przez organizm. Tłuszcze mleka są przyswajalne jedynie w 20%, a np. z ziaren słonecznika i orzechów w 80%. 

W naturze wapń występuje w dwóch postaciach:

Tzw. „dobry” wapń – czyli organiczny, łatwo przyswajalny przez kości – który znajduje się w warzywach i owocach – szczególnie w skórce, w świeżo przygotowanych sokach, jajach, orzechach, miodzie, otrębach, świeżym mleku krowim i kozim.

Tzw. „zły” wapń
– nieorganiczny, trudno przyswajalny dla kości – który występuje we wszystkich produktach oczyszczonych (rafinowanych), czyli również w mleku krowim pasteryzowanym i jego przetworach. Problem polega na tym, że ten wapń nieorganiczny nie wchłania się do kości, lecz w tkanki miękkie (ścięgna, między powięzi okołostawowe), powodując stany zapalne stawów, a wyściełając od środka ściany naczyń krwionośnych przyczynia się do przyspieszenia procesu miażdżycy.

W organizmie człowieka, średnio z około 1200 gramów wapnia 99% znajduje się w kościach. Tkanka krentgen kościostna jest rusztowaniem dla naszego ciała i równocześnie magazynem, z którego organizm czerpie wapń i fosfor – o ile jest ich zbyt mało w środkach spożywczych. Zawartość we krwi jest zawsze stała, nawet w ostatnim stadium zrzeszotnienia kości czyli osteoporozy. Jest to reakcja obronna organizmu. W przypadku jego deficytu jest on intensywnie pobierany z kości. Jest to proces nieustanny i wówczas masa substancji kostnej zaczyna się zmniejszać !

Wiemy także, że wysoko przetworzone produkty między innymi mleko, mięso, cukier i jego wyroby, oraz tłuszcze zwierzęce, podczas procesu trawienia dostarczają organizmowi dużej ilości szkodliwych kwasów organicznych. Jest to kwas mleczanowy, szczawianowy i moczowy. Dlatego potrzebny jest nam wapń, aby sole wapniowe neutralizowały te kwasy chroniąc organizm przed zatruciem. W przypadku niskiej ich podaży w pożywieniu organizm sięga do rezerwuaru w kościach. Jeśli to wszystko zsumujemy razem, to staje się oczywiste dlaczego większość ludzi cierpi na próchnicę i osteoporozę.

rozpryskk mlecznyNiestety w przemyśle spożywczym opracowano i wprowadzono także zabójczy proces homogenizacji, polegający na mechanicznym wytwarzaniu jednolitej, trwałej mieszaniny składników nie mieszających się z sobą w warunkach normalnych. Polega on na rozdrabnianiu wielkocząsteczkowego białka do mniejszych jego fragmentów i tworzenia jednorodnej mieszaniny  z rozdrobnionymi kuleczkami tłuszczu. Ma to na celu poprawienie walorów smakowych mleka i jego przetworów. Wydzielany przez krowę wraz z mlekiem enzym: oksydaza ksantynowa, posiada duże fizyczne cząsteczki, które po spożyciu nieprzetworzonego przemysłowo mleka wydalane są z organizmu z kałem. Kiedy mleko zostaje poddane  homogenizacji, cząsteczki oksydazy ksantynowej stają się znacznie mniejsze, przez co wiele z nich zostaje wchłoniętych z przewodu pokarmowego do krwi.

Donald Ross i współpracownicy, jako pierwsi opublikowali pracę, w której zwrócili uwagę na występowanie w ogniskach miażdżycowych oksydazy ksantynowej  – pochodzącej z mleka krowiego. Stwierdzono zwiększoną jego aktywność w większości zmienionych miażdżycowo naczyniach układu tętniczego. Zdaniem autorów przyczynia się do powstawania stanów zapalnych tych naczyń. To właśnie wprowadzenie technologii homogenizacji mleka przyczyniło się do znacznego wzrostu śmiertelności z powodu zawałów serca. Oksydaza ksantynowa może przyczyniać się do zwężenia światła naczyń wieńcowych na skutek ich skurczu, co z kolei może wywoływać tworzenie zakrzepów i zawału.

Określenie optymalnych norm podaży wapnia w diecie jest trudne z powodu braku prostych, praktycznych możliwości ustalenia stopnia jego przyswajania w indywidualnym przypadku.
Jedyną nam znaną praktyczną metodą jest Analiza pierwiastkowa włosów.

Jak pisaliśmy w artykule : „Analiza pierwiastkowa włosów – nowe narzędzie w TIENS” fizjologiczne procesy życiowe zależą nie tylko od składu i stężenia poszczególnych pierwiastków, lecz również od ich proporcji w ustroju. Niektóre współpracują ze sobą, inne są wobec siebie konkurencyjne. Nadmiar czy niedobór jednego pierwiastka wpływa na zmianę zawartości innych. Wzajemne oddziaływanie występuje zarówno między poszczególnymi biopierwiastkami, jak i metalami toksycznymi. Ma to ogromny wpływ na mechanizmy przyswajania w przewodzie pokarmowym i transport do poszczególnych komórek, a zachowanie właściwych proporcji pomiędzy pierwiastkami jest ważniejsze od ich poszczególnych stężeń.

Badając graficzne wykresy w ramach analizy pierwiastkowej włosów analitycy Biomol-Med spotykają się bardzo często z przekroczoną (nawet piętnastokrotnie !)  zawartością wapnia w organizmie, przy współistniejącej zaawansowanej osteoporozie, co oznacza że spożywamy nadmiar tzw. „złego wapnia”.

Firma TIENS rozumiejąc konieczność Suplementacji diety w dążeniu do zdrowego życia i minimalizacji efektów starzenia opracowała, wykorzystując receptury z Chin i Tybetu, doskonałe preparaty dla profilaktyki zdrowotnej – bazujące na substancjach naturalnych takich jak: rośliny, grzyby, korzenie i minerały. Wszystkie składniki pochodzą z ekologicznie czystych rejonów Tybetu i zostały skomponowane według zasad równowagi Yin i Yang oraz teorii 5 elementów.

Zgodnie z zaleceniem The Food and Nutrition Board of the National Academy of Sciences USA, pierwiastki występujące w organizmie ludzkim w ilościach większych niż 0,01 % noszą nazwę makro-biopierwiastków. Do tej grupy należy także WAPŃ.
Produkty wapniowe TIENSFirma TIENS przygotowała serię suplementów wapniowych, o różnych profilach zastosowań:


Biowapń 3 Generacji

Biowapń z witaminami
Biowapń dla dzieci
Biowapń z lecytyną


Sześć preparatów, zawierających wapń, wyprodukowanych przez TIANSHI – TIENS, zostało nagrodzonych przez MIĘDZYNARODOWĄ ORGANIZACJĘ ZDROWIA (WHO) złotymi medalami.

piękny uśmiech rodziny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *